sociëteit vol gezelligheid

sociëteit vol gezelligheid

Kegelen, ja leuk!

Kegelen is gezellig, is goed voor de beweging en ontspant. Het is een verantwoorde vrijetijdsbesteding en een sociale bezigheid die uitdaagt tot winnen. Het spel is laagdrempelig, zowel jong en oud kan het spelen. Met inzicht en vaardigheid wordt het spel des te leuker, zeker bij het modernste kegelhuis van Noord Holland. Het Alkmaars Kegelhuis is een actieve en sfeervolle vereniging en maakt deel uit van het Victorie Plaza Bowlen & Kegelen. Wekelijks komen teamleden samen om te spelen. Maandag tot en met donderdag zijn de banen in gebruik bij de Alkmaarse kegelclubs. Vrijdag tot en met zondag kun je de kegelbanen huren via victorieplazabowlen.nl.

Het spel

De kegelbal lijkt op een bowlingbal alleen heeft deze slechts 1 gat waar de duim in gaat. De bal weegt tussen de 10 en 20 pond . De kegelbal rol je op een dertig centimeter brede baan om uiteindelijk negen kegels omver te werpen. Na 10 worpen is de maximale score 90 hout.
De automatisering van het spel is hét paradepaardje van de club. De zes nieuwe kunststofbanen zijn volautomatisch en voorzien van elektronische scoreborden. Op beeldschermen en op internet is het verloop van het spel voor iedereen te volgen en worden wedstrijden geregistreerd.

Hét Kegelhuis

Rond 1200 is het kegelen in Nederland geïntroduceerd. Rond 1600 vond je in iedere kroeg wel een kegelbaan. Dat is heel lang zo gebleven, totdat steeds meer cafés de kegelbaan verwijderden. In 1906 ontstond de Alkmaarse Kegelvereniging, de grootste van Nederland en is dat nog steeds. In 1972 verhuisde de vereniging vanuit de stad naar de Terborchlaan. Met zo’n 200 leden is de sport nog springlevend in Alkmaar en omgeving. Het Alkmaars Kegelhuis heeft bovendien twintig gehandicapte leden die een eigen team vormen, de zogenaamde G kegelaars. Sommige spelers zijn rolstoel gebonden. Toch kan ieder van hen de sport zonder al te veel belemmering beoefenen.